Project omschrijving

Ali Banisadr: Foreign Lands

Green Writing vertaalde het essay The Art of Sensation over kunstschilder Ali Banisadr, geschreven door Robert Hobbs, van het Engels naar het Nederlands. Zijn werk was tussen 6 april en 25 augustus 2019 te zien in de exhibitie Foreign Lands in het Noordbrabants museum, waarvoor we ook diverse teksten naar het Nederlands vertaalden. Het essay is, samen met een voorwoord door de directeur van het Noordbrabants Museum, verschenen in de kunstcatalogus Foreign Lands. Wij vertaalden dit voorwoord van het Nederlands naar het Engels. De catalogus, uitgegeven door Wbooks, is een volledig tweetalige publicatie.

De surrealistische kunst van Ali Banisadr kenmerkt zich door de synesthesie van de schilder, invloeden van oud-Nederlandse schilders zoals Jeroen Bosch en elementen uit het Midden-Oosten, waar de schilder opgroeide. Het essay gaat voornamelijk dieper in op hoe de jeugd en de synesthesie van Ali Banisadr hun weg hebben gevonden in de manier waarop hij schildert en in zijn uiteindelijke schilderijen.

Synesthesie is een gave, gekenmerkt door een vermenging van sensorische informatie in de belevingswereld. Voor mensen met synesthesie lopen bijvoorbeeld het zicht, de reuk en de geur in elkaar over. Ze hebben een zeer sterk associatief vermogen.

Excuses voor mijn schandelijk late reactie, maar ik wou je alsnog nog eens hartelijk danken voor je prachtige vertaling voor het Noordbrabants Museum! Ik heb je tekst afgelopen dinsdag nagelezen en was onder de indruk van je niveau van vertalen. Het was duidelijk te zien dat je je echt verdiept had in de materie. Dus: mijn complimenten, ik ben heel blij dat je deze vertaalopdracht voor ons hebt kunnen verzorgen! Ik hoop dan ook dat we je in de toekomst weer mogen benaderen voor vergelijkbare teksten.

Lees het essay >

(beveiligde pagina, vraag het wachtwoord op via info@greenwriting.nl)

Meer informatie over de exhibitie >

Meer informatie over de catalogus >

Is je interesse gewekt?

Neem dan contact op. We vernemen graag hoe we je kunnen helpen. Bijvoorbeeld met teksten, vertalingen, social mediabeheer en communitymanagement.

Dr. Alice K. Burridge

Projectmanager

info@greenwriting.nl

Schrijf me in voor inzichten en extra’s

Ontvang je graag artikelen, evenementen, programma’s, inzichten en inspiratie van Green Writing in je inbox? Schrijf je dan in.