Laatst fotografeerde ik de maan. Dat is al zo vaak gedaan. Ik vroeg me af waarom het dan nog bijzonder zou zijn om de maan te fotograferen.

Alle kraters van de maan zijn al eens door de beste telescopen haarfijn gefotografeerd en in kaart gebracht. Ik heb vele boeken over sterrenkunde, maar ook twee boeken over de maan in het bijzonder. De foto’s en kaarten in deze boeken zijn prachtig en indrukwekkend. Stel je eens voor: een atlas vol met maankaarten in plaats van aardse landkaarten. Fenomenaal gedetailleerd. Alle kraters staan erop en hebben namen. Als je net als ik in onderling samenhangende beelden denkt, ontstaat er in je hoofd een fantastische, serene en desolate sfeer rondom deze afbeeldingen.

Daar stond ik dan. Met mijn camera was ik voor mijn gevoel maar een beetje omhoog aan het klikken. Even voelde ik me een complete amateur, ook al ben ik me steeds meer aan het bekwamen in de fotografie en de instellingen die ik moet gebruiken onder verschillende omstandigheden. Waarom was ik in vredesnaam nog die maan aan het fotograferen als we al die gedetailleerde kaarten en foto’s al hebben?

Toch heb ik unieke elementen vastgelegd. Op de foto zelf. Of juist in mijn daarmee geassocieerde gedachten. Puur omdat ik het deed.

Vele gedachten en herinneringen kwamen bij me terug terwijl ik bezig was. Ik hield ook als kind al van boeken over sterren en planeten. Ik kon zo mijn fantasie goed kwijt. Ik kon, als in een andere tijd en ruimte, vlak langs de sterren, planeten en manen zweven. Als een soort andere entiteit. Als kind kwam ik zo tot rust, diep in gedachten verzonken. Ik dacht sterrenkundige, planetoloog of astronaut te worden. Een planetoloog is een soort aardwetenschapper, maar dan van de planeten en manen, van alles behalve de aarde, de sterren en de zwarte gaten.

Het liep anders. Ik ben, nadat mijn pad me uitgebreid door de academische wereld leidde, ondernemer geworden om mijn creativiteit het beste kwijt te kunnen. Maar ook omdat ik mijn authentieke filosofie en sfeer wil overbrengen met mijn werk en in de manier waarop ik samenwerk.

Dat brengt me weer terug naar die maan, die ik wilde fotograferen. Ook al is dat al zo vaak gedaan. Mijn foto’s van de maan zijn van mij. Ze zijn gemaakt door mij. Ze zijn vanuit mijn eigen intentie gemaakt. Vanuit mijn eigen creativiteit. Met mijn eigen ideeën. Mijn herinneringen. Gedachten aan de toekomst. Alles van mij. Daaraan moest een dierbare vriend me even herinneren.

In het ondernemerschap is het niet anders. De teksten die ik in opdracht schrijf zijn door mij vervaardigd. Ieder ander persoon die precies dezelfde opdracht zou krijgen, zou een andere tekst schrijven.

Zelfs als mijn tekst met het grootst mogelijke inlevingsvermogen in de filosofie en het doel van mijn klant is vervaardigd, laat ik mijn sporen na in de tekst. Mijn klant is bij mij terechtgekomen vanwege mijn filosofie, manier van werken en specifieke kwaliteiten. De sporen die ik achterlaat zijn dan ook wenselijk. Hetzelfde geldt voor taalcorrectie en tekstredactie, vertaling en social mediabeheer in opdracht. Al het werk verloopt vanuit de Green Writing-filosofie. Altijd zijn er extra ideeën en input, gedachten en suggesties om tot een duurzame samenwerking en feilloos eindproduct te komen. Hetzelfde geldt overigens voor de online trainingen van Green Writing, die momenteel worden ontwikkeld.

Natuurlijk zijn er vele andere bedrijven die teksten schrijven en vertalen (of helaas, veel te vaak domweg door DeepL halen, maar dat is een verhaal voor een andere keer). Zij doen dat weer vanuit een andere filosofie. Daarmee is de sfeer anders. En dat zorgt voor een match gericht op weer andere doelen, met andere idealen, samenwerkingsvormen en sferen gedurende het proces daarnaartoe. Of zonder idealen, voor wanneer je als klant al die idealen en filosofieën maar omslachtige poespas zou vinden. (Wees gerust, er zijn vele redenen om een bepaalde filosofie na te streven en dit als duurzaam samenwerken te beschouwen. Je ziet het resultaat rechtstreeks terug in het karakter en de kwaliteit van je uiteindelijke teksten.)

Als andere bedrijven de maan zouden fotograferen, werden hun foto’s hoe dan ook anders. Ook al waren ze tegelijkertijd en vanaf precies dezelfde plek aan het fotograferen.

Laten we met elkaar in contact komen.

Duurzaam zakelijk samenwerken is tijdloos en zeker in onzekere tijden essentieel. Blijf investeren in je onderneming, zodat je straks de voor jou beste foto’s van de maan hebt! Wil je investeren in professionele teksten, vertalingen of je communicatiestrategie, om op die manier meer in verbinding te staan met je ideale klanten? Laat dan van je horen.

Maak een afspraak

Schrijf je in voor inzichten en extra’s

Ontvang je graag artikelen, evenementen, programma’s, inzichten en inspiratie van Green Writing® in je inbox? Schrijf je dan in. Je gaat door je in te schrijven akkoord met de privacyverklaring.