De naam Green Writing zegt het al: het werken aan duurzame en toekomstbestendige teksten en vertalingen. Dit uit zich onder meer in met welke klanten ik werk. Toen Green Writing begon, oriënteerde ik me sterker op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties dan nu. Wat zijn deze SDG’s en hoe kijk ik hier nu naar?

Beluister deze aflevering hier op Spotify. Abonneer je daar op de podcast, rate hem met 5★ en deel hem in je netwerk.

Al voor de start van Green Writing was ik me bewust van de Sustainable Development Goals, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Maar wat zijn ze precies?

Dit zijn de 17 Sustainable Development Goals

  1. Geen armoede
  2. Geen honger
  3. Goede gezondheid en welzijn
  4. Kwaliteitsonderwijs
  5. Gendergelijkheid
  6. Schoon water en sanitair
  7. Betaalbare en duurzame energie
  8. Eerlijk werk en economische groei
  9. Industrie, innovatie en infrastructuur
  10. Ongelijkheid verminderen
  11. Duurzame steden en gemeenschappen
  12. Verantwoorde consumptie en productie
  13. Klimaatactie
  14. Leven in het water
  15. Leven op het land
  16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten
  17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Mijn kritiek op de Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals klinken mooi. Toch heb ik inmiddels een aantal punten van kritiek ontwikkeld.

  1. De SDG’s zijn idealistisch en abstract. Mooi die ambities, maar hoe ga jij daar als bedrijf invulling aan geven? Je kunt ze ook nooit zonder meer allemaal nastreven.
  2. Mijn kritiek op SDG #8, Eerlijk werk en economische groei: is economische groei altijd iets dat we moeten nastreven? Botst dat niet met veel andere doelen, zoals het leven onder water (#14) en op het land (#15), klimaat (#13) en verantwoorde consumptie (#12)? Moeten we economische groei wel benoemen in de duurzame ontwikkelingsdoelen?
  3. Ik zie niets over de kunsten en filosofie: alles wat ons voorbij het puur overleven brengt, oftewel het utilitaire in ons bestaan. De kunsten zijn een uitnodiging om na te denken over waarom wij doen wat we doen en hoe we dat anders en meer toekomstbestendig kunnen doen. Ook nodigt kunst ons uit om naar verschillende perspectieven te kijken. Kunst zie ik daarbij tot veel in staat. Omdat kunst niet genoemd wordt, krijg ik het idee dat kunst het onderspit delft ten opzichte van economische, utilitaire doeleinden. Kunst gaat voorbij economische groei.

Omdat ik de SDG’s soms idealistisch en onvolledig vind, heb ik ze minder op de voorgrond staan als aan het begin van Green Writing. Uiteraard vind ik het nog altijd belangrijk dat we goed omgaan met de aarde en met elkaar als medemensen. We mogen daarbij vaak nog een stuk aardiger zijn voor elkaar. De SDG’s zijn goede onderwerpen om het gesprek over aan te gaan. Maar hoe vul je ze zelf precies in? Dan maak je ze meer praktisch en concreet.

We zullen onze blik meer op onszelf moeten richten: hoe gaan wij om met de toekomstbestendigheid van wat wij doen en hoe werkt dat door op ons welzijn als samenleving en op de natuur, waar wij uiteindelijk een nietig onderdeel van zijn? Dat laatste vergeten we vaak. Hoe leven we meer samen met de natuur in plaats van hoe beheersen wij de natuur zo veel mogelijk, zodat deze onze samenleving zoveel mogelijk dient? Kunnen wij die macht wel grijpen? Ik denk van niet.

Wat doe ik daarin en hoe maak ik de SDG’s praktisch?

Teksten en vertalingen over al deze onderwerpen zijn welkom bij Green Writing, maar ik heb er toch wat meer focus in aangebracht. Dat vind ik belangrijk omdat dit gaat over mijn eigen achtergrond en omdat ik zie dat niet alle onderwerpen heel erg in mijn zone of influence liggen, oftewel mijn cirkel van invloed. Als ondernemer kan ik wel degelijk meer invloed uitoefenen en claimen (zo ook met deze podcast), meer nog dan sommige anderen. Dat brengt een voorbeeldfunctie met zich mee.

Als wetenschapper onderzocht ik de diversiteit van verschillende planktonsoorten die gevoelig zijn voor de gevolgen van oceaanverzuring (#14). Als er meer CO2 in de atmosfeer komt, wordt er ook meer in opgeloste vorm opgenomen in de oceanen. Daardoor worden ze zuurder. Je krijgt niet alleen opwarming van de oceanen met klimaatverandering, maar ook verzuring. Oceaanstromingen kunnen hierdoor ook veranderen. Sommige soorten zullen sneller in hun verspreidingsgebied beperkt raken dan andere. In elk geval vinden er een ingrijpende veranderingen plaats in de oceaan, maar je ziet die niet zo snel in het dagelijks leven.

Thema’s waar ik mee bezig ben zijn onder meer goed gezondheid en welzijn (#3), eerlijk werk (deel van #8), duurzame steden en architectuur (#11). Mijn kracht ligt minder in activisme, maar helemaal in de gekozen woorden. Andere projecten van Green Writing zijn niet zozeer onder de SDG’s te plaatsen, zoals projecten over kunst en cultuur. Ik blijf ze belangrijk vinden en onderstrepen.

Jouw gedachten over de Sustainable Development Goals

Wat denk jij van de Sustainable Development Goals? Vind jij er aansluiting bij? Heb je er perspectieven over ontwikkeld? Heb je jouw bedrijfsprocessen ingericht op een manier die gehoor geeft aan de SDG’s? Laat het weten. Wil jij de kracht van toekomstbestendige taal benutten? Neem contact op.

Cursus Creatief zakelijk schrijven

Leg in 3 maanden de basis van het creatief zakelijk schrijven vanuit je kern. Gebruik de kracht van creatieve storytelling voor al jouw marketingteksten.

20 Creatieve schrijfinzichten voor zakelijke teksten

Wil je de juiste mensen aantrekken dankzij jouw teksten? Weet je soms niet waar te beginnen, omdat er zoveel onderwerpen zijn? Heb je het idee dat iedereen op sociale media hetzelfde schrijft? Of wil je jouw boekproject met een frisse blik hervatten? Deze 20 creatieve schrijfinzichten voor zakelijke teksten kan je meteen implementeren in je blogs, op LinkedIn of in je boek. Wil je meer uit je zakelijke teksten halen?

E-book creatief zakelijk schrijven
Naam
Naam
Voornaam/initialen
Achternaam