Welkom bij de Green Writing Podcast. Mijn naam is Alice Burridge. In deze eerste aflevering vertel ik je wie ik ben en waarom ik deze podcast ben gaan maken. Ik schreef al van jongs af aan. Via onder meer de aardwetenschappen en zeebiologie bracht ik tekst, taal en natuur samen in mijn onderneming Green Writing. Taal is leven! Woorden die raken, brengen mensen in beweging. De verhalen die jij in je hebt, mogen verteld worden. Met deze podcast nodig ik je daarvoor uit.

Beluister deze aflevering hier op Spotify. Abonneer je daar op de podcast, rate hem met 5★ en deel hem in je netwerk.

Ik schreef al van jongs af aan

Ik was al van jongs af aan een ‘lettervreter’. Sinds ik kon schrijven, schreef ik verhalen. De schoolmeester in groep 5 las mijn verhalen zelfs voor in de klas. Dat waren spannende, maar ook uit het leven gegrepen verhalen. Ik verslond boeken over allerlei onderwerpen. Ik las de bibliotheek uit. Ik deed trouw mee aan de Kinderjury in het voorjaar. Dan kon je boeken beoordelen en aan prijsvragen meedoen. Er waren destijds ook schrijfwedstrijden van de Volkskrant voor kinderen. Daar won ik twee keer wat mee. Mijn vader werkte in de ICT en had al vroeg een laptop, waarop ik mocht typen. Ik ging drammen en wilde op typecursus om met tien vingers leren typen. Dat zag ik mijn zus ook doen. Eerder dan eigenlijk kon, mocht ik aan de cursus beginnen, op een elektrische typemachine. Toen ging er een wereld voor me open en kon ik verhalen gaan typen. Het schrijven zat er dus al vroeg in. Dat is niet verdwenen en loopt als een leidraad door mijn leven.

Mijn liefde voor de natuur

Ik was altijd al dol op de natuur. Vroeger ging ik met een boek paddenstoelen determineren in het bos en was de bioloog van de achtertuin. Met mijn liefde voor de natuur enerzijds en het creatieve van het schrijven anderzijds, kwam ik er aan het einde van de middelbare school achter dat er veel studies waren om uit te kiezen. Ik wist niet zo goed wat ik moest doen. Ik wilde het liefst van alles combineren. Ik wil letterkunde, aardwetenschappen, biologie en sterrenkunde studeren. Want ook sterren, die verre en ongrijpbare kernfusiebollen in de verre verte, hadden mijn diepe fascinatie. Ik wilde het onvoorstelbare voorstelbaar maken.

Kiezen vond ik lastig, maar ik koos uiteindelijk voor aardwetenschappen. Vervolgens, aan het einde van mijn bachelor, deed ik een minor in de biologie. In mijn master ben ik in de mariene biologie terechtgekomen. Daarmee bleven andere interesses wat ondervoed en die heb ik aangevuld door cursussen te volgen tijdens mijn studie, zoals creatief schrijven en impressionistisch schilderen. Aan de universiteit volgde ik een aantal avondvakken in de sterrenkunde. Al met al had ik best een mooie combinatie om in mijn interesses te kunnen voorzien. Tijdens mijn studies heb ik een aantal mooie reizen gemaakt. Ik ben onder andere naar Hawaii geweest voor een project, een prachtige omgeving, ook op zee. Tijdens deze onderzoeksmaster heb ik wat meer autonomie kunnen pakken en twee mooie projecten kunnen doen. Mijn afstudeerproject was in Noorwegen, zeven maanden lang. Dat was een heel bijzondere omgeving met prachtige natuur om in te wandelen. De natuur heeft me als onderzoeksonderwerp, maar ook in het schrijverschap geïnspireerd.

Van wetenschapper naar ondernemer

Na mijn afstuderen ben ik gaan promoveren en heb ik een aantal jaar in de wetenschap gewerkt. Dat was ook in de zeebiologie. Ik publiceerde wetenschappelijke artikelen, dus ik schreef veel in het Engels. Mijn dubbele achtergrond kwam daarin ook mooi uit. Ik ben namelijk Nederlands en Engels. Ik ben in het westen van Nederland opgegroeid, maar kwam regelmatig in Engeland. Op dit moment een tijdje niet, maar ik hoop in de zomer weer naar Engeland te kunnen. Ik ben graag aan de Engelse zuidkust.

Een paar jaar lang werkte ik in de wetenschap. Ik wist: ik heb veel in me en veel geleerd. Dat vormt de mix die mij maakt tot wie ik ben en die neem ik mee. Na mijn promotie was ik nog een tijdje werkzaam als postdoc, dus ook als wetenschappelijk onderzoeker, maar ik besloot geen beursaanvraag te schrijven voor een volgende stap op de academische carrièreladder. Ik stond er goed voor en toch heb ik dat niet gedaan. Toen mijn contract afliep in maart 2018, viel ik eerst een beetje in een gat. Ik was al aan het solliciteren op banen bij bedrijven. Uiteindelijk werden die banen het niet voor mij.

De geboorte van Green Writing

Ik was nog geen 30. En ik dacht: ik ben het zat, ik ga me inschrijven bij de KvK! In twee dagen schreef ik een ondernemingsplan. Wat ging ik dan doen? Tekst, taal, natuur… belangrijke componenten… en die moesten samenkomen! Daar werd Green Writing uit geboren. Green Writing is een levend wezen dat zich ontwikkelt en door verschillende fases gaat. Ook nu.

Green Writing heb ik allereerst als duurzaam tekst- en vertaalbureau opgezet. Ik heb alleen aan teksten die goed zijn voor mens en natuur gewerkt. Alle kinderen die nu opgroeien: in wat voor wereld zullen die opgroeien? Mijn motto is dan ook: taal is leven. Woorden die raken, brengen mensen in beweging. Wat voor beweging? Daar heb je als taalprofessional invloed op!

Eind 2020 zette ik mijn eerste opleiding op, de Korte vertaalopleiding Engels-Nederlands. Daar komen vaak hoogopgeleide professionals met een goed taalgevoel op af om hun vertaalvaardigheden te verfijnen en tegelijk aan hun schrijf- en ondernemersvaardigheden te werken. (Doe hier de gratis test met feedback!)

Als taalprofessional heb ik besloten om me alleen nog te richten op de top van de markt in verschillende sectoren. Wat die sectoren met elkaar gemeen hebben, is dat ze de natuur geen schade berokkenen en oog hebben voor de mens. Daarbij is ook belangrijk niet te vergeten dat je als ondernemer dicht bij je eigen natuur staat of komt. Dus dat je doet wat in je kracht ligt, wat dichtbij jou staat en voor jou belangrijk is. Op die manier komen de beste samenwerkingen tot stand. Ikzelf heb daarbij al vanaf het begin de voorkeur voor langdurige samenwerkingen. Zo leer je elkaar echt kennen en versterk je elkaar. Dat vind ik het mooiste.

Waarom ben ik deze podcast gestart?

Ook in het gesproken woord zie ik de mogelijkheid om je te raken en te inspireren om in harmonie te leven met jezelf en de natuur en daarbij te kijken hoe het geschreven woord in jouw voordeel kan werken. Bijvoorbeeld door je eigen creatieve schrijfvaardigheden te versterken en voor je te laten werken. De verhalen die jij in je hebt, mogen verteld worden. De wereld roept om je. Het is fantastisch dat jij dat weet te benutten. Daar nodig ik je met deze podcast voor uit. Ik ben benieuwd naar wat jou drijft, hoe de natuur in jou verweven is en welke lessen jij daar uithaalt!

Cursus Creatief zakelijk schrijven

Leg in 3 maanden de basis van het creatief zakelijk schrijven vanuit je kern. Gebruik de kracht van creatieve storytelling voor al jouw marketingteksten.

20 Creatieve schrijfinzichten voor zakelijke teksten

Wil je de juiste mensen aantrekken dankzij jouw teksten? Weet je soms niet waar te beginnen, omdat er zoveel onderwerpen zijn? Heb je het idee dat iedereen op sociale media hetzelfde schrijft? Of wil je jouw boekproject met een frisse blik hervatten? Deze 20 creatieve schrijfinzichten voor zakelijke teksten kan je meteen implementeren in je blogs, op LinkedIn of in je boek. Wil je meer uit je zakelijke teksten halen?

E-book creatief zakelijk schrijven
Naam
Naam
Voornaam/initialen
Achternaam
Ik ga zorgvuldig met je gegevens om.